Günümüzde sayısız internet sitesi arama motorlarından ziyaretçi çekmek için özgün makaleler eklenerek sürekli güncelleniyor.

Eklenen içeriklerin arama motorlarına etki etmesi için bir çok kriterlere uygun olması gerekiyor.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise makalelerin sadece arama motorları düşünülerek hazırlanmaması ve ziyaretçi deneyiminden taviz verilmemesinin önemidir. Aynı şekilde ziyaretçilerinizin, sitenizi rahat gezmesini ve siteniz içerisinde aradığını bulabilmesini de önemsemelisiniz. Bu arama motorlarının da sitenizden beklediği önemli bir özelliktir.

SEO uyumlu makale nasıl yazılır?

Fikir edinin

Herhangi bir zaman dilimi içerisinde makale yazsanız da yazmasanız da bir anda aklınıza fikirler gelebilir. Böyle fikirleri biriktirebilmek için yanınızda mutlaka bir defter bulundurmalısınız. Bu sayede makale yazmanız gerektiğinden konu sıkıntısı çekmeyecek ve makale yazmanın ilk aşamasını tamamlamış olacaksınız.

Konunun doğru belirleyin

Doğru konuyu belirlemek için öncelikle yazıyı yazmaya başlamadan önce kendinize şu soruları sormalısınız.

  • Ziyaretçiler bu yazıdan ne fayda kazanacaklar?
  • Yazı okuyucular tarafından beğenilecek mi?
  • Sosyal medyada paylaşılabilecek kadar değerli mi?
  • Aranan bir soruya mı cevap veriyor yoksa, aynı konu sayısız defa işlenmiş mi?
  • Okuyucunun vaktini mi çalacaksınız? yoksa onlara bir şey mi katacaksınız?
  • Konuya tam hakim misiniz? yoksa okuyucuyu yanlış yönlendirme ihtimaliniz var mı?

Sadece internete katkı sağlayacak değerde yazılar yazmayı hedeflemeniz, sizi daha az sayıda içerik ile daha yukarılara taşıyacaktır.

Makalenin SEO kurgusunu yapmak

Makalenizin içerisinde yapacağınız her şeyi planlamanız yani SEO kurgulaması yapmanız gerekmektedir. Bu sebeple ilk olarak bilmeniz gereken makalenizi giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşturmanız gerektiğidir. Yazı yapısının genellikle belli bir sıra ve disiplinle ilerlemesi önemlidir.

SEO ile ilgili ana başlığı belirlemek

Yazınızın belkide en önemli ve düşünülmesi gereken bölümü başlıktır. Başlık seçerken işlemek istediğiniz anahtar kelimeleri kullanmak hem ziyaretçiye hemde arama motorlarına doğru hedefi gösterecektir. Başlığınızı belirlerken olabildiğince kısa tutmaya özen göstermelisiniz.

Alt başlıklar konuyu pekiştirir

Makalenizin okunulabilirliğini arttırmak ve daha hoş görünümlü bir yazı oluşturmak istiyorsanız alt başlıklar bu konuda size çok yardımcı olacaktır. Uzun paragraflar okuyucuyu yoran ve ilgiyi dağıtan yapılardır. Yazınızı parçalara ayırmak okuyucuya daha kısa hedef vermektir. Yani çok uzun bir cümleyi kısa bir alt başlık ile paragraftan ayırmanız hem okuyucunun ilgisini çekecek hem de yazınızı okunabilir kılacaktır.

Soru cümleleri

İnternet gezginleri arama motorlarında daha çok soru cümleleri ile arama yaparlar “Nasıl yapılır?” “Ne kadar?” “Nerede?” gibi kelimelerin başlık ve içeriklerde kullanılması iyi bir fikir olabilir.

Anahtar kelime kullanımı

Yazmaya başlamadan önce makaleniz hangi konuyu işleyecek ise buna uygun anahtar kelimeleri seçmeli ve yazı içinde belli aralıklarla farklı cümleler içinde kullanmalısınız. Burada yapılan en önemli yanlışlıklar ise bir çok birbiriyle ilişkisiz ve tutarsız kelimenin makale içine sıkıştırılmaya çalışılmasıdır.

Önemli noktaları vurgulayın

Fikirleriniz arasında çok daha fazla önem verdiğiniz, okuyucularınızın okumasını istediğiniz ya da düzeninizde kullanmak istediğiniz her şeyi ilgi çekici bir hale getirmeye özen gösterin. İlgi çeken detayları yazınızda vurgulayın, gerekirse maddeleme yapın, sıralayın veya gruplandırın.

Cümleleri dolandırmayın

Güzel ve etkili bir makalenin en fazla 500 kelimeden oluşması gerektiğini unutmayın. Makaleniz bu kelime sayısının dışına çıktığı an sıkıcı bir hal almaya başlayacaktır. Üstelik ilgi çekiciliğini de yitirecektir. Bu sebepli eğer yeterince örnek verdiyseniz ve maddeleme yaptıysanız lafı uzatmayın ve ne anlatmak istiyorsanız anlatarak makalenizi bitirin.

Fikirlerinizi yazmaktan korkmayın

Genellikle makale yazarlarının profesyonel olarak bu işi gerçekleştirenleri akıllarına harika bir fikir gelse bile bu fikri daha sonra değerlendirmek üzere saklar ve yazmaz. Ancak eğer gerçekten iyi bir fikir bulduysanız bu makalenizi hızlı yazmanıza yardımcı olacak, hem kaliteli içerik oluşturmanızı sağlayacak ve size zaman kazandıracaktır. Bu yüzden fikrinizi aklınıza gelir gelmez uygulamaya geçirmenizde her zaman yarar vardır.

Okuyun ve araştırın

Bazen farklı yazılardan etkilenmemek için onları okumamak istemeden onlara benzemek anlamına gelebilir bu yüzden işleyeceğiniz konuları detaylı şekilde araştırın, varsa örnek makaleleri inceleyin ve onların eksikliklerine yoğunlaşın.